Амарантове масло користь шкоду склад і застосування

Амарантове масло у нас ще мало кому відомо. Тим часом це масло, отримане з насіння рослини амарант, володіє багатьма корисними та лікувальними властивостями про які можна говорити нескінченно. Можливо хтось і чув про застосування масла амаранту в народній медицині або косметиці. Відгуки про нього тільки позитивні. Тому варто ближче познайомитися і дізнатися, що це за масло, про його корисні і лікувальні властивості і яку користь може принести його застосування.

Масло амаранту отримують шляхом холодного пресування насіння амаранту. Іноді для виробництва масла використовують і листя рослини, які піддаються також пресування. Масло має приємний горіховий аромат.

Амарантове масло витягується дуже важко, так як насіння рослини містять всього 7 відсотків жиру.

Цінність масла полягає в його унікальному складі, до якого входять ненасичені жирні кислоти, фітостерини, сквален, вітамін Е.

Амарант – це висока трава з великим листям і яскравими високими суцвіттями, що нагадують мітлу. Це красиве рослина часто використовується для озеленення в ландшафтному дизайні.

Родина амаранту Південна Америка. Це одне з найдавніших зернових культур, яке люди використовували в їжу. Корінні народи Південної Америки ацтеки культивували амарант протягом тисячоліть. Йому вони встановлювали статуї, поклонялися і приносили дари.

Читайте по темі: Крупа амаранту користь і шкода

Коли іспанці прибули до берегів Південної Америки, вони у відповідь за відмову тубільців прийняти християнство, спалили більшість амарантових полів. В результаті поширення і, потім вживання амаранту в їжу практично зійшло нанівець. І лише тільки в 20 столітті вчені знову звернули свою увагу на цю рослину і побачили в ньому перспективний здоровий і корисний продукт харчування.

Корисні властивості і склад масла амаранту

Амарант з точки зору своєї поживної цінності унікальний. З листя роблять смачний вітамінний салат, варять супи, додають в якості гарніру до багатьох страв. Але найкращий спосіб отримати всю користь від цієї рослини – використання масла насіння амаранту. Його багатий склад основна причина зростаючої популярності.

Основними складовими складу амарантового масла є:

сквалеон;

Вітамін Е;

Поліненасичені жирні кислоти омега-3;

фітостерини;

Фісфоліпіди;

Кальцій, магній.

Розглянемо докладніше складові масла амаранту.

Сквален – корисний поліненасичений вуглеводень, який вважається одним з найсильніших антиоксидантів. Він є важливим компонентом клітинних мембран кожної клітини людини. Від усієї маси він становить майже 10 відсотків. Це дуже велике значення, якщо врахувати, що в акулячому жирі його всього близько 2 відсотків.

Сквалеон бере участь у всіх ключових процесах організму. Наприклад, він нейтралізує вільні радикали і бере участь в процесі синтезу холестерину, підтримує гормональний баланс і зміцнює імунну систему. Крім того, сквалену належить важлива роль у захисті нашої шкіри від старіння. Завдяки йому наша шкіра зберігає свою еластичність, підтримує оптимальну зволоженість, забезпечує м’якість і бархатистість шкіри. Захищає він від ультрафіолетового випромінювання.

Володіє сквален і протибактеріальної властивостями, захищаючи організм від проникнення патогенних мікроорганізмів, в тому числі і через шкіру. При старінні концентрація сквалена в шкірі поступово починає знижуватися і потрібно думати про додаткові джерела надходження цієї речовини, щоб зберегти молодість і красу.

Вітамін Е присутній в амарантове маслі у вигляді токотрієноли. Ці сполуки, як показали дослідження, в 50 разів мають більшу антиоксидантну активність, ніж токофероли. У цьому маслі вітамін Е міститься в тій концентрації, яке не можна знайти ні в якому іншому рослинному жирі.

Токотрінол зміцнює захисні сили організму, бере участь в процесі перенесення кисню до клітин організму. Це природний антиоксидант, який захищає наш організм від багатьох шкідливих факторів навколишнього середовища, знижує ризик розвитку онкології.

Регулярне вживання підтримує тонус всього організму, що неодмінно позначається і на стані шкіри. Він уповільнює процеси старіння, має лікувальні властивості при лікуванні багатьох шкірних захворювань.

Вітамін Е впливає і на стан кровоносної системи, допомагає зберегти еластичність кровоносних судин, нормалізує метаболізм холестерину.

Вітамін Е необхідний для зору, допомагає зберегти хороший зір на довгі роки.

Фосфоліпіди допомагають підтримувати нормальний обмін жирів, покращують обмін речовин. При виникненні будь-якого збою в організмі ці речовини негайно кидаються йому на допомогу, щоб допомогти відновити його нормальну роботу.

Надають фосфоліпіди вплив і на рівень цукру в крові, що дуже важливо для хворих на цукровий діабет.

Фітостерини дають нам енергію. Амарантове масло буде дуже корисно для спортсменів, людей, які ведуть активний спосіб життя. Їх часто додають в спортивне харчування. Вони допомагають організму швидко адаптуватися до фізичних навантажень.

Кальцій потрібен в будь-якому віці. Він відіграє основну роль у формуванні кісткової тканини дітей, під час вагітності забезпечує нормальний розвиток майбутнього малюка, захищає кісткову систему молодої мами. У більш старшому віці підтримує всю кісткову систему людини, попереджає розвиток остеопорозу.

Кальцію в амарантове олії міститься навіть більше, ніж у коров’ячому молоці.

Магній також необхідний нашому організму. Він бере участь в багатьох процесах в організмі. При його дефіциті можуть спостерігатися серйозні проблеми, починаючи від головного болю і безсоння і закінчуючи втратою пам’яті.

Користь амарантового масла

Виходячи зі складу, масло насіння амаранту приносить величезну користь організму і допомагає зберегти здоров’я на довгі роки. Амарантове масло потрібно включити в свій раціон харчування при:

Нестачі заліза, тобто анемії;

Хворобах шлунка – воно пригнічує запалення і відновлює клітини слизової;

Серцево-судинних захворюваннях: гіпертонії, міокардиті;

Варикозному розширенні вен – масло запобігає утворенню згустків крові, розширює кровоносні судини і знижує кров’яний тиск;

Різних ураженнях шкірного покриву: опіках, порізах, псоріазі, екземі, вуграх і прищах. Масло має бактерицидну дію, запобігає розвитку інфекцій, сприяє загоєнню;

Захворюваннях порожнини рота: стоматит, гінгівіт, пародонте. Масло ефективно бореться із запаленнями, знімає больові відчуття;

Ожирінні і цукровому діабеті. Масло допомагає спалювати жири, підтримує рівень глюкози в крові;

Гінекологічних захворюваннях: ерозії шийки матки, ендометріозі, міомі;

Чоловічому безплідді і запаленні передміхурової залози;

Захворюваннях сечової системи: циститі;

Розладах нервової системи: порушення сну, депресії, психоемоційному виснаженні. Масло амаранту володіє антидепресивними властивостями, активізує дію серотоніну, який називають гормоном щастя, сприятливо впливає в цілому на нервову систему.

Захворюваннях очей: кон’юнктивіт, катаракті.

Масло амаранту можна використовувати для відновлення імунітету після перенесеної хвороби і прийому антибіотиків.

Рекомендована добова норма прийому масла всього половина чайної ложки тричі на день, але не більше 1 столової ложки. Курс прийому становить 2 тижні.

При застосуванні масла зовнішньо необхідно змащувати уражене місце 2 рази на день. Через 10 хвилин після обробки шкіру необхідно промокнути серветкою, щоб прибрати залишки масла.

Амарантове масло в косметології

Амарантове масло дуже популярно в косметології. Цей повністю натуральний продукт використовується в багатьох продуктах по догляду за шкірою обличчя і тіла. Багато люксові бренди додають саме це масло в свої крему і лосьйони. І все це завдяки тим корисним компонентам, якими так багата ця олія, які допомагають утримувати вологу в шкірі, розгладжують зморшки і живлять шкіру.

Популярно масло амаранту і у виробництві домашньої косметики.
Можна з повною впевненістю сказати, що це масло корисно не тільки для прийому всередину, але і зовні.

Амарантове масло:

Ефективно відновлює баланс жирів і живить шкіру, запобігає сухості;

Створює захисний шар від впливу вільних радикалів, шкідливих речовин, ультрафіолетових променів;

Воно дуже біосумісних з шкірою людини завдяки наявності сквалену, який є природним компонентом організму людини;

Підвищує еластичність шкіри, що робить її помітно молодше;

Покращує регенерацію і знімає роздратування;

Відновлює структуру пошкодженого волосся;

Володіє знеболюючими властивостями і підтримує загоєння важко гояться ран;

Допомагає боротися з вуграми;

Має протизапальні, протибактеріальними і протигрибкові властивості, що робить це масло корисним в лікуванні шкірних дерматитів та інших захворювань.

шрот амаранту

Шрот – це побічний продукт, який залишається після віджимання олії з насіння.

Хоча після виробництва масла, в ньому практично не залишається жирних олій, користь шроту для організму все одно є. Все ж це клітковина, тобто харчові волокна, які не розчиняються і не перетравлюються організмом.

Клітковина є одним з головних факторів попередження і лікування закрепів. Тому, шрот амаранту дуже корисний продукт харчування. Покращуючи моторику кишечника, він допомагає попереджати запори, очищає кишечник від шлаків, корисний для тих, хто бажає схуднути.

Після віджимання масла в ньому залишається корисна амінокислота лізин, зберігаються і вітаміни.

Його можна додавати в випічку, в коктейлі або приймати для профілактики як звичайні висівки, запиваючи водою. Шрот, як хороша щітка вичистить все, що зовсім не потрібно організму, попередить розвиток гнильних процесів в кишечнику, що важливо для профілактики захворювань кишечника, в тому числі і раку товстої кишки.

Крім того, шрот використовують як живильне добавку в кормах для тварин.

Читайте також: амарантового борошно

Можлива шкода амарантового масла

Прямого шкоди від використання та вживання амарантового масла немає. Є тільки категорії людей, яким воно може принести як користь, так і шкоду. Тому при вживанні масла всередину, потрібно дотримуватися деяку обережність.

Отже, масло амаранту слід вживати в помірних кількостях:

Людям з високим рівнем вмісту холестерину в крові;

Людям, що страждають хронічними захворюваннями підшлункової залози;

Людям, у яких є камені в жовчному міхурі;

Людям, у яких є виразка дванадцятипалої кишки;

При розладі кишечника, діареї, так як масло має послаблюючу дію.

Єдиним протипоказанням до вживання амарантового масла є наявність хронічного панкреатиту.

Як бачите, протипоказань до вживання масла не так багато і шкоди воно може принести тільки індивідуально при наявності певних проблем зі здоров’ям.

Всім іншим його можна включати в своє харчування. Все ж це корисний здоровий продукт і може принести тільки користь.

Про корисні властивості амарантового масла дізнайтеся більше з цього відео

Ссылка на основную публикацию